Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

Καραϊσκάκειο Ίδρυμα

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996, με αρχικό στόχο τη δημιουργία ενός Αρχείου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και με όραμα «για έναν κόσμο χωρίς λευχαιμία». Μετά από 29 σχεδόν χρόνια ανοδικής πορείας και αφοσίωσης, ήθος, επιστημονικότητα και επαγγελματισμό, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα θεωρείται πλέον, ένα από τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά κέντρα στον κόσμο.

Παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους Κύπριους ασθενείς με αιματολογικές και άλλες κακοήθειες και έχει καταφέρει να διατηρεί το μεγαλύτερο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών σε αναλογία πληθυσμού, με περισσότερους από 200,000 εθελοντές δότες, προσφέροντας πέραν των 700 μοσχευμάτων σε 36 περίπου διαφορετικές χώρες.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα το 2009 ιδρύει, μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, ένα υπερσύγχρονο κέντρο βιοϊατρικής έρευνας, με επίκεντρο τους τομείς της αιματο-ογκολογίας, της ογκολογίας και της ανοσολογίας, παρέχοντας παράλληλα επιστημονική υποστήριξη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των διαγνωστικών εργαστηρίων, εξασφαλίζοντας έτσι τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τους ασθενείς. Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει οικονομικούς περιορισμούς ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, συγκαταλέγεται πλέον στα καλύτερα διαγνωστικά κέντρα αιματο-ογκολογίας στον κόσμο.

Αυτή του η επιτυχία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς μια αποφασιστική ηγεσία, την αφοσίωση του προσωπικού, των γιατρών, των δημόσιων νοσοκομείων, τη στήριξη των εθελοντών δοτών, των μεγάλων χορηγών και συνεργατών του. Ένας άλλος στρατηγικός στόχος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, ήταν και η ίδρυση ενός Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου Παιδικού Καρκίνου, όπου με τη χρήση προηγμένων, εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων μπορούν να μειώσουν τη νοσηρότητα και θνησιμότητα των παιδιών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους μετά τη θεραπεία. Ευτυχώς χάρη στους μεγάλους χορηγούς και υποστηρικτές του ο στόχος έχει ήδη επιτευχθεί, δημιουργώντας και το νέο του όραμα «για έναν κόσμο…γεμάτο παιδικά χαμόγελα».

Αποστολή του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος είναι πλέον η στήριξη ευάλωτων ομάδων ασθενών, όπως είναι οι ασθενείς με λευχαιμία καρκίνο ή άλλες σπάνιες παθήσεις, μέσω καινοτόμων κοινωνικών και επιστημονικών παρεμβάσεων πάνω σε μία μη-κερδοσκοπική βάση.

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα φιλοδοξεί να συνεχίσει να έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, να καινοτομεί και να γράφει ιστορία επιτυχίας με την υποστήριξη των εθελοντών, των μεγάλων χορηγών, των συνεργατών και του κράτους, δίνοντας παραδείγματα ανθρωπιστικών δράσεων, που αποδεικνύουν ότι μια μικρή χώρα, όπως είναι η Κύπρος, μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα ασχέτως μεγέθους.